Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ
Social Communications Research Center
СІАЗ НЮБ ФПУ

Кушнарьова М. Українські біженці за кордоном: проблеми повернення // Діяльність Президента України в умовах російсько–української війни. 2023. Випуск 13 (57). С. 39-43.

Автор аналізує вкрай актуальну для теперішньої України проблему закордонної еміграції громадян нашої країни, яка з початком повномасштабного вторгнення набула масового характеру. Звернено увагу на питання кількісних характеристик процесу, також висвітлено спричинені цим наслідки у демографічній, економічній, соціальній сферах.

Життя українців за кордоном внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України. Звіт за результатми аналізу онлайн опитування користувачів соціальних груп FB та Telegram-каналів

Підготовлений звіт за результатми аналізу онлайн опитування користувачів соціальних груп FB та Telegram-каналів, а також контент-аналізу джерел, розрахованих на допомогу українцям за кордоном. Мета - дослідження проблем українських біженців та осіб, які шукають тимчасовий прихисток, в інших країнах світу і чинників їхнього повернення до України. Завдання: визначення чинників і напрямків переміщення українців за кордон; вивчення труднощів, з якими стикаються українці за кордоном; дослідження потреб і запитів українців за кордоном; вивчення планів і бажання українців на повернення до України; визначення чинників, що впливають на ухвалення рішення про повернення українців до України.

Джерело: https://mms.gov.ua/storage/app/sites/16/Molodizhna_polityka/2023/Socdoslidjenja/rezultati-opituvannya-ukrainskikh-bizhentsiv-2022-institut-molodi.pdf

Беззуб І. Кримське питання: між політикою та релігією. Громадська думка про правотворення. 2016. № 2. С. 27-32.

Статтю присвячено питанням підтримки та забезпечення політичних, соціальних, інформаційних, культурних та інших зв’язків із громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, розробці стратегічних програм повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України.

Джерело: Громадська думка про правотворення. 2016. № 2. С. 27-32.

Закірова С. Проблеми захисту прав вимушених переселенців: пошук механізмів адаптації світового досвіду до українських реалій. Громадська думка про правотворення. 2016. № 19. С. 4-9.

Статтю підготовлено за матеріалами міжнародного круглого столу «Проблеми захисту прав і свобод вимушених переселенців, а також інтересів громадян або держави на тимчасово окупованих територіях та в районах проведення антитерористичної операції». Виділено особливості застосування стандартів Ради Європи щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб, практики Європейського суду з прав людини та Конвенції Європейського Союзу з прав людини. Важливу роль міжнародні експерти приділяють проблемі захисту речових прав ВПО, а саме реституції майна ВПО.

Джерело: Громадська думка про правотворення. 2016. № 19. С. 4-9.

Про нас
Центр досліджень соціальних комунікацій – інформаційна платформа, що репрезентує
інформаційно-аналітичну та наукову діяльність аналітичних підрозділів
Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

 

Контакти
НЮБ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: nub.naukovipratci@gmail.com
СІАЗ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: siaz2014@ukr.net
ФПУ тел: +38 (044) 525-54-70,
e-mail: fpu@nbuv.gov.ua