Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ
Social Communications Research Center
СІАЗ НЮБ ФПУ

Закон "Про медіа": ключові аспекти застосування

Ґайд  по новому закону про медіа, розроблений Суспільним та Центром демократії та верховенства права. У довіднику зібрані швидкі відповіді на найважливіші питання та корисна інформація, зокрема, QR-коди, які ведуть на статті, що роз’яснюють певні аспекти в роботі із законом.

Чернявська Л. В Україні набув чинності Закон України «Про медіа» // Громадська думка про правотворення. 2023. №7. С. 4-17.

Автор аналізує експертну та громадську, в тому числі міжнародну, оцінку норм Закону України «Про медіа» (№ 2849-IX), зокрема, з точки зору відповідності вимогам для приєднання до  європейського інформаційного простору, де діють спільні закони та правила.

Вакульчук В. Регламентування на законодавчому рівні процесів деколонізації в Україні // Громадська думка про правотворення. 2023. № 5-6. С. 33-36.

Проаналізовано особливості правозастосування норм, що регулюють процеси деколонізації. Внесені зміни до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (№ 7253), визначають, зокрема, їх адміністративний вимір. Закон має забезпечити зменшення впливу Росії на внутрішню політику України та світогляд українців, а також створити передумови для унеможливлення російської пропагандистської діяльності. Закон також передбачає визначення критеріїв віднесення об’єктів культурної спадщини до символів російської імперської або радянської тоталітарної політики.

Симоненко О. Суспільно-політичне значення презумпції недостовірності негативної інформації: вітчизняний та міжнародний досвід // Громадська думка про правотворення. 2023. № 5-6. С. 7-24.

Право на захист честі, гідності та ділової репутації є частиною права на повагу до приватного життя. Чинне українське законодавство не містить конкретного визначення понять «гідність», «честь» чи «ділова репутація». Цю прогалину має заповнити законопроект № 8380 «Про внесення змін до ст. 277 Цивільного кодексу України щодо визнання інформації недостовірною», зареєстрований у Верховній Раді України. У статті аналізуються попередні спроби законодавчого врегулювання покарання за наклеп, водночас наголошено, що такі спроби розглядаються експертним середовищем в контексті свободи слова і відповідних зобов’язань України.

Про нас
Центр досліджень соціальних комунікацій – інформаційна платформа, що репрезентує
інформаційно-аналітичну та наукову діяльність аналітичних підрозділів
Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

 

Контакти
НЮБ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: nub.naukovipratci@gmail.com
СІАЗ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: siaz2014@ukr.net
ФПУ тел: +38 (044) 525-54-70,
e-mail: fpu@nbuv.gov.ua