Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ
Social Communications Research Center
СІАЗ НЮБ ФПУ

Дем’яненко Л. Блокада польсько-українського кордону: наслідки для України // Діяльність Президента України в умовах російсько–української війни. 2023. Випуск 47 (91). С. 35-40.

Польські перевізники більше двох тижнів блокують рух вантажного транспорту на кордоні з Україною, через що у чергах стоять майже 3 тисячі фур. Їхня основна вимога – повернути дозволи для українських перевізників, які Євросоюз скасував улітку минулого року. Кожен день простою через страйк завдає мільйонних збитків компаніям. При цьому незабаром до поляків можуть приєднатися і словацькі перевізники – «пробні» акції вони вже провели. Хто ж стоїть за блокуванням кордону і які саме вимоги у протестувальників.

Кривецький О. Законодавчі ініціативи щодо врегулювання діяльності домогосподарств без реєстрації ФОП // Громадська думка про правотворення. 2023. №7. С. 24-27.

Автор аналізує експертні та громадські оцінки та відгуки на законопроект «Про свободу підприємницької (економічної) діяльності домогосподарств», згідно якого легалізується економічна діяльність домогосподарств, що зможе здійснюватися без звичної досі реєстрації статусу фізичної особи-підприємця. Метою законопроекту є закріплення в українському законодавстві суб’єктності за домогосподарством з одночасним забезпеченням його податковими та економічними пільгами, що має призвести до активізації економічної діяльності населення та зростання доходів громадян.

Кривецький О. Що чекатиме на фермерів після скасування Господарського кодексу України? // Громадська думка про правотворення. 2023. № 5-6. С. 36-39.

За словами автора, ВРУ готує до розгляду на порядку денному законопроект «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період», який було подано її головою Р. Стефанчуком та ухвалено у першому читанні ще наприкінці 2021 р. Цей документ скасовує нинішній Господарський кодекс і зобов’язує, зокрема, фермерські господарства впродовж п’яти років перетворитися на товариства або припинити свою діяльність. В той же час, аграрну продукцію в Україні виробляють понад 50 тис. сільськогосподарських підприємств, 92% з яких є фермерськими господарствами.

Беззуб І. Підстави та наслідки скасування Господарського кодексу України в умовах війни: оцінки експертів // Громадська думка про правотворення. 2023. № 3. С. 4-17.

Автор аналізує проект Закону про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період, ухвалений ВРУ 12 січня 2023 р. в першому читанні, який, зокрема, передбачає скасування Господарського кодексу. Також наводяться думки експертів стосовно примусової реорганізації в господарські товариства суб’єктів господарювання усіх форм власності.

Про нас
Центр досліджень соціальних комунікацій – інформаційна платформа, що репрезентує
інформаційно-аналітичну та наукову діяльність аналітичних підрозділів
Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

 

Контакти
НЮБ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: nub.naukovipratci@gmail.com
СІАЗ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: siaz2014@ukr.net
ФПУ тел: +38 (044) 525-54-70,
e-mail: fpu@nbuv.gov.ua