Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ
Social Communications Research Center
СІАЗ НЮБ ФПУ

Чернявська Л. В Україні пропонують запровадити інститут реєстрованих партнерств // Громадська думка про правотворення. 2023. № 5-6. С. 24-33.

Автор аналізує експертну та громадську думку щодо зареєстрованого 13 березня 2023 р. у ВРУ законопроекту № 9103 про інститут реєстрованих партнерств для одностатевих та різностатевих пар. Документ, зокрема, визначає правові та організаційні засади реєстрованих партнерств (або як іноді називають «цивільних партнерств»), правовий статус, особисті немайнові та майнові права та обов’язки реєстрованих партнерів, порядок і наслідки державної реєстрації та порядок припинення реєстрованого партнерства.

Симоненко О. Суспільно-політичне значення презумпції недостовірності негативної інформації: вітчизняний та міжнародний досвід // Громадська думка про правотворення. 2023. № 5-6. С. 7-24.

Право на захист честі, гідності та ділової репутації є частиною права на повагу до приватного життя. Чинне українське законодавство не містить конкретного визначення понять «гідність», «честь» чи «ділова репутація». Цю прогалину має заповнити законопроект № 8380 «Про внесення змін до ст. 277 Цивільного кодексу України щодо визнання інформації недостовірною», зареєстрований у Верховній Раді України. У статті аналізуються попередні спроби законодавчого врегулювання покарання за наклеп, водночас наголошено, що такі спроби розглядаються експертним середовищем в контексті свободи слова і відповідних зобов’язань України.

Беззуб І. Примусове годування засуджених: необхідність чи порушення прав людини // Громадська думка про правотворення. 2023. №4. С.5-13.

У статті розглядаються проблеми юридичних та етичних аспектів поводження із засудженими, зокрема, примусового їх годування. Автор аналізує експертну та громадську думку щодо Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування до засуджених та осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування».

Чернявська Л. В Україні прийнято окремі важливі законодавчі акти, що покращують стан дотримання прав дитини // Громадська думка про правотворення. 2023. № 3. С. 17-32.

Останнім часом в Україні прийнято низку законодавчих актів, спрямованих на забезпечення прав дітей. Зокрема, парламент доповнив КПК України нормами щодо захисту прав та законних інтересів дитини у разі затримання або тримання під вартою її батьків або інших законних представників. Необхідність внесення змін пояснюється тим, що положення законодавства у сфері охорони дитинства не узгоджуються з нормами кримінального процесуального законодавства, якими у своїй діяльності керуються представники правоохоронних органів та суд. Автор також аналізує ситуацію з усиновленням примусово депортованих українських дітей у РФ.

Волошин Д. Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення // Громадська думка про правотворення. 2023. № 2. С. 16-36.

У статті розглядаються моделі відновного правосуддя, які успішно розвиваються в кримінальному процесі багатьох розвинених країн світу. Європейське та американське законодавство все більшою мірою втілюють цю концепцію щодо правосуддя у справах неповнолітніх та щодо осіб, які вперше вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості. Автор детально розглядає медіацію (позасудова процедура з вирішення спору) як найбільш розвинену модель відновного правосуддя. В Україні застосування процедури медіації є досить новим явищем. На цей час застосування такої процедури визначено на законодавчому рівні, проте для подальшого розвитку такого інституту в Україні актуальним є врахування практики таких країн, як Німеччина, Австрія, де процедура медіації досить розповсюджена.

Про нас
Центр досліджень соціальних комунікацій – інформаційна платформа, що репрезентує
інформаційно-аналітичну та наукову діяльність аналітичних підрозділів
Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

 

Контакти
НЮБ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: nub.naukovipratci@gmail.com
СІАЗ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: siaz2014@ukr.net
ФПУ тел: +38 (044) 525-54-70,
e-mail: fpu@nbuv.gov.ua