Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ
Social Communications Research Center
СІАЗ НЮБ ФПУ

Чернявська Л. В Україні забезпечено законодавчий захист працівників від мобінгу // Громадська думка про правотворення. 2023.№1. С. 25-36.

Наприкінці 2022 р. набули чинності два закони України щодо боротьби з мобінгом. У статті проаналізовано особливості протидії мобінгу (цькуванню)  у різних країнах світу, наголошено, що введення в Україні на законодавчому рівні захисту учасників трудових відносин від різних форм мобінгу спрямоване на захист прав людини, її честі та гідності. Цей законодавчий крок наближає норми українського законодавства до європейських стандартів і є необхідним для належного виконання ряду міжнародних зобов’язань та у зв’язку з імплементацією Угоди про асоціацію з ЄС.

Симоненко О. Державна реєстрація геномної інформації людини: користь та небезпека // Громадська думка про правотворення. 2023. №1. С.15-25.

Проаналізовано експертну та громадську думку щодо Закону України № 2391-IX «Про державну реєстрацію геномної інформації людини». На думку авторів Закону, створення єдиного реєстру ДНК-даних прискорить розслідування тяжких злочинів, а також допоможе правоохоронним органам оперативно встановлювати особу правопорушника. Експертна спільнота натомість аналізує не лише сфери застосування цього нововведення, а і ті ризики, що виникають в контексті права людини на приватність.

Про нас
Центр досліджень соціальних комунікацій – інформаційна платформа, що репрезентує
інформаційно-аналітичну та наукову діяльність аналітичних підрозділів
Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

 

Контакти
НЮБ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: nub.naukovipratci@gmail.com
СІАЗ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: siaz2014@ukr.net
ФПУ тел: +38 (044) 525-54-70,
e-mail: fpu@nbuv.gov.ua