Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ
Social Communications Research Center
СІАЗ НЮБ ФПУ

В Україні налічується 4,9 мільйона внутрішніх переселенців

Натепер в Україні налічується 4,9 млн внутрішньо переміщених осіб, 3,6 млн з яких стали переселенцями після 24 лютого 2022 року.

Зображення з сайту:
https://rubryka.com/blog/rady-z-pytan-vnutrishno-peremishhenyh-osib/

Віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України  І. Верещук зазначила, що з 4,9 млн внутрішньо переміщених осіб 2,6 млн цієї категорії наших громадян щомісячно отримують виплати. Майже половина ВПО не отримують передбачених державою виплат через те, що не зверталися по них.

Водночас, за даними Мінсоцполітики, 158 тис. осіб втратили право на виплати від держави. "Левова частка цих людей, це ті громадяни України, які виїхали за кордон, живуть там постійно й отримують виплати від держав, де вони проживають", - пояснила урядовиця. Вона констатувала, що наразі немає точних даних, скільки українців повернулися до своїх домівок з закордону чи з інших регіонів України. Зокрема, відомо про 25 тис. осіб на Харківщині,  які повернулися, і водночас відомо про десятки тисяч людей, які виїхали звідти, приміром, мешканці Куп'янської, Вовчанської громад, де вже вдруге оголосили евакуацію.

За словами І. Верещук,  загальна кількість внутрішньо переміщених осіб останнім часом значно не збільшується, оскільки попри евакуації люди все ж таки повертаються до домівок. Загалом, резюмувала Верещук, поки триває війна, держава не буде обмежувати термін чинності статусу ВПО.

Про нас
Центр досліджень соціальних комунікацій – інформаційна платформа, що репрезентує
інформаційно-аналітичну та наукову діяльність аналітичних підрозділів
Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

 

Контакти
НЮБ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: nub.naukovipratci@gmail.com
СІАЗ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: siaz2014@ukr.net
ФПУ тел: +38 (044) 525-54-70,
e-mail: fpu@nbuv.gov.ua