Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ
Social Communications Research Center
СІАЗ НЮБ ФПУ

«БІЖЕНЦІ ТА ВИМУШЕНО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ (REFUGEES AND INTERNALLY DISPLACED PERSONS)»

Національна юридична бібліотека НБУВ за участі Інституту інформаційних технологій започаткували роботу інформаційно-аналітичного ресурсу «БІЖЕНЦІ ТА ВИМУШЕНО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ (REFUGEES AND INTERNALLY DISPLACED PERSONS)» посилання на сайт >>>

сайт біженці та вимушено переміщені особиПроєкт містить структуровану базу даних, що відображає національні і міжнародні напрацювання у сфері захисту прав вимушених переселенців, їх інтеграції у нові приймаючі громади, використання соціального потенціалу внутрішньо переміщених осіб, широке залучення ВПО до розвитку територіальних громад.

Ресурс складається з чотирьох основних кейсів:

  • правовий (міжнародне законодавство, стандарти Ради Європи, рішення Європейського суду з прав людини, програми Міжнародних гуманітарних партнерів, національне законодавство з питань ВПО, нормативно-правові акти України, українська судова практика);
  • інформаційний (розміщення і чисельність внутрішньо переміщених осіб, інформаційні матеріали і візуальні проєкти, інформаційно-аналітичні статті, добірка інформаційних ресурсів);
  • науковий (наукові статті, монографічна література, компаративістські дослідження, інші публікації);
  • організаційно-методичний (матеріали для населення, установ і громадських організацій, матеріали  для територіальних громад, організаційно-нормативні документи, громадські організації та установи).

Проєкт спрямований на висвітлення проблем, пов’язаних із появою в Україні внутрішньо переміщених осіб як категорії українських громадян, які змушені були покинути місце постійного проживання у зв’язку з окупацією російською федерацією Криму та частини територій Донецької та Луганської областей у 2014 р. та новою масовою хвилею вимушеного переміщення всередині країни та за її межі через повномасштабний початок воєнного вторгнення держави-агресорки в Україну 24 лютого 2022 р.

Ресурс передбачає новинний блок для найбільш актуальної та важливої інформації, що стосується життя та діяльності внутрішньо переміщених осіб в Україна на за її межами.

Автори проєкту намагатимуться об’єктивно та своєчасно відображати інформацію, що стосується біженців та внутрішньо переміщених осіб в Україні, створити архів різнопланових матеріалів, які стануть у нагоді як сучасним, так і майбутнім дослідникам і користувачам.
Ресурс розрахований на внутрішньо переміщених осіб, фахівців державних та регіональних органів управління, місцевого самоврядування, представників територіальних громад, громадських організацій, бібліотечних установ, науковців, освітян, а також усіх зацікавлених у вирішенні проблем ВПО.

Про нас
Центр досліджень соціальних комунікацій – інформаційна платформа, що репрезентує
інформаційно-аналітичну та наукову діяльність аналітичних підрозділів
Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

 

Контакти
НЮБ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: nub.naukovipratci@gmail.com
СІАЗ тел: +38 (044) 524-17-70,
e-mail: siaz2014@ukr.net
ФПУ тел: +38 (044) 525-54-70,
e-mail: fpu@nbuv.gov.ua